Tämän blogin kirjoittaja

Kirjoittaja on toivottomasti kiinni taidekasvattajan roolissaan samoin muistelee menneitä ja jatkaa unohdettujen ja hajonneiden paikkojen valokuvaamista.

Kategoriat: blogiteksti | Kommentit pois päältä artikkelissa Tämän blogin kirjoittaja

Image Transfer -kuvan siirto, melkein kuin grafiikkaa

Tämä galleria sisältää 6 kuvaa.

Jouluaskarteluna palasin taas vanhoihin negatiiveihin, jotka ovat peräisin Taideteollisen korkeakoulun valokuvaopinnoistani 1990-l alkupuolelta. Kuvat esittävät Vuosaaren telakalla Virosta peräisin olevia romulaivoja. Nimesin pienet kuvansiirtokuvat The Last Rat 123, – maalasin jokaiseen siirtokuvaan pienen rotan.

Lisää gallerioita | Kommentit pois päältä artikkelissa Image Transfer -kuvan siirto, melkein kuin grafiikkaa

Mäntsälä mielessäin – minä Mäntsälästä tykkään

Olen asunut Mäntsälässä tilapäisesti vain pari kuukautta kesällä 1974 isäni vanhempien kotitalossa. Isäni viljeli opetustyönsä ohella perintötilaansa Mäntsälässä, kunnes luopui rakkaasta, mutta raskaasta harrastuksestaan joskus 1980-l. tultaessa- tarkkaa aikaa en muista, koska isäni myi tilansa. Oikeastaan minulla ei ole mitään kiinnekohtaa Mäntsälään, kuin se että isäni entinen kotitalo näkyy Helsinki-Lahti – moottoritielle ja saunarakennus, joka sekin on vielä paikoillaan. Isäni syntyi juurin tuossa pienessä saunassa 1918 dramaattisissa olosuhteissa. Perimätiedon mukaan punaiset tappoivat synnytystä avustaneen kätilön.


Minulla ei ole edes tarkkaa tietoa ison päärakennuksen rakennusvuodesta, mutta tyylillisesti se edustaa selvästi 1900-l. alun jugendista vaikutteita saaneelta rakennukselta. Muistan hyvin talon olleen tekniikaltaan moderni, olihan siellä oikea kylpyhuone ammeineen ja. suihkuineen ja siellä oli oikea WC. Mutta vielä 1970-luvulla koko komeus oli jo selvästi rapistunut, sitä ei ollut remontoitu lainkaan asumishistoriansa aikana. 


Nuoruuteni Mäntsälä-imagoon liittyy ristiriitainen ja hieman ahdistava mielikuva oikeistoradikalismin entisestä pesäpaikasta ja myöhemmin valtakunnan kehityksestä syrjäraiteille luisuneesta paikkakunnasta. Mutta ei enää. Mäntsälässä on jotain haikeaa nostalgiaa ja aika on tehnyt tehtävänsä, tomu on laskeutunut.

Talonpoikaiskulttuurin visuaalisuutta edustivat täkänät ja ryijyt ja toki kaikki muut käsityötaitoa edellyttävät tarve-esineet. Jälkimmäisissä koristelulla ja muodolla oli iso rooli.
Yllä olevat seinävaatteet, tai oikeammin sohvan edeltäjää edustavat istuin seinävaateyhdistelmät, ovat sukulaistädin itse suunnittelemat ja toteuttamat 1920-l. Oppinsa hän oli saanut Lahden kansanopistossa.

Kategoriat: blogiteksti | Kommentit pois päältä artikkelissa Mäntsälä mielessäin – minä Mäntsälästä tykkään

Kolmiulotteisuudesta


Lähihistoriassa taideopetus on joutunut ahtaalle erityisesti lukiossa. Taideopettajien on pitänyt keksiä erilaisia perusteluita opetuksen säilyttämiseksi. Aikojen saatossa näitä ovat olleet mm. yleissivistys (taidehistoria) tai vastapaino (terapia) vaativille opinnoille ja samalla luovuuden ja itseilmaisun kehittäminen, viimeisimpinä kuvamedioiden oma halttuunotto ja mediakriittisyyden kasvattaminen.

Hyödyllinen taide
Koulujen taideopettajien on pitänyt korostaa myös hyöty-näkökulmaa opetuksensa säilyttämiseksi. Pelkästä taiteesta tai taiteilusta ei yksinkertaisessa ajattelussa katsota olevan ns. hyötyä. Vanhimpana kaikista perusteluista onkin ollut kolmiulotteisen ajattelun kehittäminen, muotoilun ja arkkitehtuurin tulevien tekijöiden jatkuvuuden takaaminen. Rakentaminen ja muotoilu ovat niin paljon tekemisissä konkretian kanssa, että hyödyn täytyy olla ilmeistä.
Taideopettajia on koulutettu Taideteollisen korkeakoulun yhteydessä, nyk. Aalto yliopistossa. Kyseinen oppilaitos on tullut tunnetuksi eri alojen muotoilijoiden kouluttamisesta, ei taiteilijoiden. Pro Arte Utili, on ollut koulun motto: hyödyllisen taiteen puolesta. Näin ollen yleissivistävässä koulussa tekninen piirustus (kolmiulotteinen kuvaaminen, perspektiivioppi) yhdistettynä muotoilun ja arkkitehtuurin opetukseen, ovat kulkeneet käsi kädessä toista sataa vuotta kuvataideopetuksen yhteydessä .
Kuvallisen ajattelun kehittäminen monipuolisella tavalla on noussut keskiöön uusissa opetussuunnitelmissa, ei niinkään yksittäisten tekniikoiden tai aihealueiden painotus. Tekninen piirustus perspektiivioppeineen on nyt aika tavalla heitetty pois käytännön opetussuunnitelmista. Sille ei yksinkertaisesti ole enää tilaa hektisessä lukiokoulussa.
Asiasta tarkemmin oheisessa linkissä:


Ota haltuun kolmiulotteinen kuvamaailma
Kolmiulotteisen kuvaamisen vähentymisen oppivelvollisuuskoulussa ja lukiossa huomaa sen ilmestymisestä aikuisopistojen kurssivalikoimaan. Lähiaikoina on eräs eteläsuomalainen aikuisopisto tarjonnut perspektiivipiirustuksen kurssia ja toinen Blender-kurssia (3d-piirustusohjelma, jota käytetään mm. peligrafiikassa).
Digitaalista kolmiulotteista piirtämistä voi harrastaa kuka tahansa ja alkuun pääsee hyvin nettivideoilla.
Tavallisimpia ja osittain ilmaisia ohjelmia ovat Sketchup, Blender ja Archicad, joilla pääsee mukavasti alkuun digitaalisessa kolmiulotteisessa piirtämisessä.

Valaistusharjoitus Archicad MR
Virtuaaliveistos MR
Blender
Roskakatosluonnos, MR, Sketchup

Kategoriat: blogiteksti | Avainsanoina , , , | Kommentit pois päältä artikkelissa Kolmiulotteisuudesta

Kuvittelua kaikki

Marja 10v sakuraliidut
Picasson Kissa ja lintu oli tehnyt suuren vaikutuksen
Olin päässyt tutustumaan sukulaisteni kodeissa modernia taidetta esitteleviin kirjoihin. Kodissani suhtauduttiin myös myönteisesti modernismiin. Minusta oli pienenä jo riemastuttavaa ettei ollut pakko tehdä oikean näköisiä kuvia. Tosin ns. esittävyyden saavuttaminen alkoi olla itselle tärkeää murrosiän alkuvaiheessa.

Jo lapsena olin siinä käsityksessä että minun tulevaisuuteni tässä ja nyt on kuvien parissa.
Tekemällä kuvia ja kuvien kautta olen oppinut jäsentämään tietoa ja samalla kuvat ovat antaneet minulle identiteetin ja auttaneet rakentamaan suhdettani ympäristööni.

Olin noin 11 -vuotias, kun sain kiinni kissanpennun maataousoppilaitoksen navetan parvelta. Pyysin saada pitää kissan. Piirsin oman kuvain peilistä kissa sylissäni. Käsi, joka pitelee kissanpentua, on piirretty käden muotoja mukaellen suoraan paperille.
Niin kova pyrkimys oli saada kaikki rekisteröityä oikein.
Olen usein pohtinut tytön ahdistunutta ja surullista ilmettä. Voi vain arvailla, mitä tuo pieni avuton eläin merkitsi.

Kategoriat: blogiteksti | Kommentit pois päältä artikkelissa Kuvittelua kaikki