Näyttelytoimintani on ollut aktiivista vuonna 2024. Heti tammikuussa yksityisnäyttely Järvenpään Taidetalon pikkugalleriassa, sen jälkeen ryhmänäyttely Helsingin Galleria Foggassa ja Tuusulassa Ravintola Kerhon kahdessa isossa salissa.
Eniten työskentelyäni on määrittänyt Anna Maurasen kanssa tehty yhteisnäyttely Galleria Järnätissä Järvenpää-talossa. Näyttelymme avautuu elokuussa 2024. Näyttelypaikan saaminen ratkesi vasta lokakuussa 2023, työskentelyn pystyin aloittamaan varsinaisesti maaliskuussa 2024 ja nyt lopettelua on ollut heinäkuun puolivälistä alkaen. Jokainen, joka järjestää näyttelyn tuossa galleriassa, joutuu oman galleristinsa rooliin. Teet ripustukset, teet esitteet ja mainokset ja järjestät vielä avajaistarjoilut ja esitykset. Onneksi kaiken tämän on voinut tehdä yhteistyössä Anna Maurasen kanssa…
Aika yllättäen tuli vielä Duo-näyttely lisää Galleria Tilaan Eila Hutri-Naukkarinen kanssa Galleria Tilaan Kaleva katu 40 koko tämän syyskuun 2024 ajaksi.
Taide ja materia
Taiteen ja rahan epäpyhää allianssia tuli pohdittua usein jäätyäni pois palkkatyöstä 2018. Ensimmäisen taulun myyminen tuntui järkyttävältä, mitä joku näki työssäni? Materiaalisuudesta kuvataiteessa on tullut pieni ongelma, josta useat taiteilijat ovat pyrkineet eroon, kuten myös oppikouluaikainen opettajanani Launeen yhteislyseossa ollut lahtelainen taiteilija Olavi Lanu. Hän toteutti useita töitään häviävistä luonnonaineista, ruohosta, tuohesta, oksista, sammaleista ja itse teos oli usein kohteesta otettu valokuva. Nykyinen ilmastonmuutos vaatii pohtimaan myös materiaalisen tuottamisen ehtoja. Ulos gallerioista, luontoon, ympäristöön käsitteellisyyteen ja digitaalisuuteen – ei materiaan, tai jos siihen, niin mahdollisimman niukasti.
Varhaisempi videotaide oli irtipyristelyä materiaalisuudesta ja vaihdannasta mukaan lukien erilaiset installaatiot. Mutta edellämainitut ovat päässeet vain osittain irti taiteen esineellisyyteen kuuluvista, etenkin vaihdannan myötä, tulleista rajoituksista – ostamisesta ja myymisestä.Toisaalta konkreettista on helpompi myydä, kuin aineetonta (arvoja). Kaupallinen taide, mitä se on? Kuitenkin vapaan kuvataiteen on vaikea pyristellä irti vaihdannasta, ostamisesta ja myymisestä…Kaupallisuuden katsotaan haittaavan eettisesti erityisesti kuvataidetta. Käsitykseen kaupallisuuden korruptoitavasta, pinnallistavasta vaikutuksesta taiteeseen, on leivottu implisiittisesti käsitys ostavan yleisön huonosta mausta ja yleissivistyksen puutteesta. Museoiden kokoelmiin ostot ja apurahat eivät vapauta taiteen tuottamisen tosiasiallisia vaikutuksia ympäristöön, tai edes itse taiteen sisältöön.
Kuvataidekasvatuksen alueella on ajat sitten hylätty ajatus kasvattamisesta hyvään makuun. Taide itseisarvona on toki tunnustettu asia kasvatuksen kentässä, mutta välineelliset arvot kuitenkin korostuvat, kuten tasa-arvo, ympäristö ja ennen kaikkea taiteen tekemisen arvopohjana humanismi ja demokratia. Korkeataiteelle ja populaarikulttuurille ei aseteta arvo- tai arvostuseroja. Kuvan kentässä, perinteinen kuvataide kuuluu samaan kokonaisuuteen osana visuaalista viestintää, mihin populaarikulttuuri: elokuvat, videot, mainokset ja pelit jne. Mikä hauskinta, taide pakenee rajoituksia ja määrityksiä. Vapaassa taiteessa yhdistyvät kaikki, korkea ja matala, ja ei voida arvottamalla erotella kaupallista ja ei kaupallista kuvakulttuuria.
Hannaleena Heiskan haastattelu taiteen vapaudesta, poliittisuudesta ja ammattimaisuudesta
Tekoäly
Kirjoitin alla olevista kokeiluistani kesällä 23. Tutustuin kuvan tekemisen tekoälyyn Mäntsälän taideyhdistyksen järjestämällä luennolla 22 syksyllä Täytyy sanoa, että kokemus oli tietyssä mielessä järisyttävä ja sitä on ollut tässä lyhyessä ajassa tekoälyn kuvan tuottamisen taso. Nyt osaan tehdä parempia ja yksityiskohtaisempia prompteja, mitä alla olevat kokeilut edustavat. Toistaiseksi en halua alkaa maksaa tekoälyohjelmistoista, mutta en malta olla seuraamatta kehitystä ja kekoeilematta myös , mitä ilmaiseksi voi saada aikaan. Huvittavaa on toisaalta seurata nettiyhteisöjä, jotka ovat syntyneet asian tiimoille. Miehet tekevät itselleen ihannenaisia. pyllyjä ja rintoja, puoliavoimia töröhuulia. Voi incelpojat!
Tekoäly: Halusin kokeilla tekoälyn käyttöä, helpoin ja toistaiseksi halvin vaihtoehto oli Bing. Valitettavasti Bing ei ole kuvien osalta paras mahdollinen, vaan jos haluaa laadukasta tulosta, olisi hankittava, jokaista kuvagenreä varten oma ohjelmansa, erityisesti koskien videokuvaa.
Bingin ohjeistus, eli prompti, toimii samoi kuin muissakin vastaavien ohjelmien kanssa joko kuvallisesti tai kirjallisesti. Tuossa työpöytää kuvaavassa kuvassa oli tehtävän lähtökohtana oma kännykkäkuva työpöydästäni ja tehtävänanto oli esittää samanlaisia. Aika villi tulkinta! Snautserikuvassa oli pelkkä kirjallinen pyyntö (surrealistinen snautseri), rajaus koski tyyliä. Ihan surrealistisia ei tullut, olisi pitänyt ohjeistaa tausta ja variskuvassa lentävän linnun lisäksi, oli pyyntönä taustavalo.
Mutta, kuten aina, kaikki hauskuus loppuu lyhyeen: Bing antaa vain rajallisen määrän kokeilla tai leikkiä kuvien kanssa, sitten peritään maksua, toistaiseksi on kysymysmerkkinä, miten?